Cancerul de piele

Epiteliomul bazocelular reprezinta cea mai frecventa tumora maligna a pielii ( 80%) ce se caracterizeaza prin invazie si distrugere tisulara lenta, cu metastazare extrem de rara.

Aspectul initial este de nodul mic, translucid, acoperit de epiderm subtire si telangiectazii, apoi treptat creste si se transforma intr-o leziune cu centru deprimat si ulcerat si margini usor elevate.

Localizarea cea mai frecventa este la nivelul fetei ( zona cea mai expusa la soare) iar tratamentul este chirurgical.

Epiteliomul spinocelular este un cancer de piele cu rata de crestere rapida si capacitate de metastazare apreciabila.

Reprezinta aproximativ 16% din totalul cancerelor de piele , dar are o evolutie mai rapida decat epiteliomul bazocelular.

Clinic se prezinta ca o formatiune nodulara slab delimitata, de culoare rosie, care ulcereaza repede, ce apare pe tegument aparent integru sau pe leziuni precanceroase. Tratamentul este chirurgical.

Melanomul malign este o tumora extrem de agresiva ce apare din orice celula capabila sa formeze melanina.

Reprezinta 1-2% din totalul tumorilor maligne ale pielii, insa apare la varste destul de tinete 35-50 de ani.

Aproximativ 30% din cazurile de melanom se dezvolta pe un nev pigmentar preexistent, de obicei displazic.

Au indicatie de consult de specialitate pacientii cu leziuni pigmentare cu margini neregulate, cu modificari de culoare, pacientii cu alunite mai mari de 1 cm sau aflate in zone greu de supravegheat (pielea scalpului, regiunea anogenitala, mucoase) , pacienti cu nevi pigmentari congenitali giganti, rude de gradul I-II ale pacientilor diagnosticati cu melanom malign pentru a decela prezenta nevilor atipici, pacienti cu leziuni pigmentare aparute dupa 30 de ani, sau a caror nevi sufera modificari de culoare, diametru sau margini. Tratamentul este chirurgical si consta in excizia formatiunii tumorale uneori cu limfadenectomie, asociat cu  tratament oncologic.