Ezcizie chirurgicala a tumorilor benigme nervii pigmentari (alunitele)
Reprezinta formatiuni pigmentare de diferite dimensiuni ce contin celule nevice (melanocite). Exista 3 categorii de nevi pigmentari: nevi jonctionali, compusi si intradermici (clasificare in functie de localizarea microscopica a celulelor nevice). Aceste tumori sunt tumori benigne, insa un procent relativ mic are probabilitatea de a se transforma malign.
Se suspecteaza o posibila transformare maligna daca exista modificari recente de culoare, marime, prezenta semnelor de inflamatie, singerare, durere, prurit. Tratamentul nevilor pigmentari poate fi conservator, eventual urmarire dermatoscopica de 2 ori pe an. In scop estetic sau pentru leziuni suspecte, nevi aflati in zone expuse la traumatisme repetate , nevi aflati in regiuni ce nu pot fi supravegheate( ex scalp, torace posterior), tratamentul este chirurgical cu examen histopatologic obligatoriu.
Orice modificare a unui nev pigmentar are indicatie absoluta de excizie chirurgicala.
Nevii displazici reprezinta o categorie de nevi pigmentari care au risc crescut de transformare in melanom malign. Au de regula 5-12mm, desi pot avea si dimensiuni mai mici, pot fi plani sau elevati, pot avea culoare variabila de la maro deschis la maro inchis, marginea lor poate fi prost delimitata de tegumentul din jur. Tratamentul este chirurgical iar diagnosticul se stabileste la examenul anatomopatologic.
Pacientii trebuie sa inteleaga importanta autoexaminarii in aceste situatii, iar expunerea la soare trebuie sa fie minima. Dermatoscopia este esentiala la 3-6 luni intrucat acesti pacienti pot prezenta nevi displazici multipli.
DERMATOFIBROMUL este o tumora benigna ce apare de obicei la nivelul membrelor inferioare, mai rar la nivelul toracelui si a membrelor superioare. Este o formatiune usor pigmentata, elevata, uneori dureroasa. Tratamentul consta in excizia chirurgicala.
GRANULOMUL PIOGEN reprezinta o tumora vasculara cu crestere rapida, rosie, friabila si care singereaza frecvent. Cele mai frecvente localizari sunt la degete, fata si torace. Tratamentul consta in excizie chirurgicala sau cauterizare atunci cand dimensiunea este redusa.