Sindromul de canal carpian
Sindromul de canal carpian este o afectiune determinata de cresterea presiunii asupra nervului median la nivelul articulatiei pumnului si se manifesta prin amorteli, furnicaturi, dureri la nivelul antebratului, mainii si degetelor. Amorteala sau furnicaturile se simt la nivelul policelui , indexului, degetului mare si inelar ( doar jumatatea radiala).
Simptomatologia este accentuata nocturn, poate apare scaderea fortei de apucare a obiectelor, tendinta de a scapa obiectele din mana, greutate la miscarile fine ( de exemplu sa tina un ac sau o foaie de hartie intre degete). Diagnosticul se stabileste dupa consultatiesi eventual teste electrodiagnostice( electromiografia si viteza de conducere nervoasa). Tratamentul pentru formele incipiente consta in administrarea de antiinflamatoare, neuroprotectoare si imobilizare gipsata.
Pentru formele medii si severe tratamentul este chirurgical si consta in sectionarea ligamentului carpian de la nivelul pumnului. Postoperator se obtine o imbunatatire evidenta a simptomatologiei, in general durerile nocturne dispar rapid postoperator, amortelile dispar treptat, uneori incomplet in cazurile severe. Uneori sunt necesare cateva luni pentru ca forta musculara sa revina in parametri normali. In cazurile severe, prezentate tardiv, simptomatologia poate sa nu dispara complet dupa interventia chirurgicala.